De 10 beste sykkelrutene på Mallorca ​(2023)

Det er sommer på Mallorca, så hva med å utforske Mallorca fra sykkelen? Mallorca er et fantastisk alternativ for deg som er glad i å sykle. Enten om du er proff, eller bare liker å ta det med ro. Bare noen kilometer utenfor byen Palma, ligger det et vakkert og sykkel-vennlig naturlandskap.

Her finner du veier og koselige stier mellom appelsinlunder, vakre kystlinjer med sine skjulte viker og krystallblått vann, åssider, herskapshus, bukter og topper.

Subtropisk middelhavsklima

Mallorca har et veldig behagelig subtropisk middelhavsklima, og det er nettopp været som har mye å si for at syklistene og turistene velger Mallorca om og om igjen. Mallorca består av en over 340 kilometer lang kyst, og har mer enn 200 strender.

Sykkelsesongen begynner i februar og er travleste frem til mai. De fleste sykkelbutikkene er åpne til oktober. Juli og August er de varmeste månedene, så det er ikke en ideell tid for trening.

Sykling ved sjøen

Du kan sykle milevis langs kysten av Mallorca. Paseo Marítimo, strandpromenaden som går rett rundt Palma-bukten, har sykkelfelt, så det er virkelig trygt og enkelt, med fantastisk utsikt over byen og den gotiske katedralen. Vi stoppet i Portixol, kort vei østover, der det er en marina med kafeer og noen barer med fine terrasser. 

Her serveres det Sa Roqueta og for eksempel fideuá mulata (sjømat og blekksprut paella), eller en hel fisk. Det er ikke billig (to retter € 50), men kvaliteten er utmerket. Det er mange steder å leie sykler, for eksempel Palma on Bike (fra € 14 per dag).

Palma on Bike

De 10 beste sykkelrutene på Mallorca

For deg som tenker å dra, eller kanskje nettopp har kommet til Mallorca, her er hva vi anser som de ti beste turene på øya.

10) Sykkelruten: Pollenca & Sa Batalla Circle

Denne ruten går gjennom den nordlige delen av Tramuntana-fjellene. Du kan velge å starte fra hvor som helst på kysten mellom byene Alcudia og Pollensa. Du kan følge rolige sykkelveier gjennom Campanet, Selva og Caimari, før du stiger opp Coll de sa Batalla – en av Mallorcas mest populære stigninger.

Runden blir fullført ved å følge det bølgende terrenget forbi Lluc og deretter gå nedover Coll de Femenia mot Pollenca. Herfra er det bare en kort tur tilbake til hvilken kystby du startet turen fra.

Denne runden er rundt 70 km og med 900 m klatring, noe som gjør det til en ganske behagelig dagstur. For en mer krevende rute kan du utvide ruten til enten Sa Calobra eller Cap de Formentor (se lenger ned på listen for mer informasjon). Høydepunktene på denne ruten er de hyggelige landsbyene og den vakre naturen når du først begynner å klatre inn i naturparken Tramuntana.

9) Sykkelruten: Palma to Arenal

Dette er en kort rute på rundt 15 km og er nesten helt flat. Det er også helt utenfor veien, så dette er et godt valg for familier med yngre barn, eller bare for ryttere som bare ønsker å dra på en enkel tur mens du ser de viktigste severdighetene i Palma – Mallorcas historiske hovedstad.

Turen begynner fra marinaen. Dette ligger ved foten av Bellver Castle og også bare noen hundre meter fra Far de Portopí (Portopí fyr); verdens tredje eldste fyrtårn. Fra marinaen blir du med på en sykkelvei og drar østover mot sentrum av Palma. Sykkelveien holder seg langs kysten hele ruten og tilbyr fantastisk utsikt over La Seu katedral og gamlebyen i Palma, så vel som av byens strender.

Når du forlater Palma, går ruten forbi noen roligere strender og noen turistområder, men er en veldig fin tur med fin utsikt ut mot Middelhavet. Når du kommer til byen Arenal tar ruten slutt, og du kan følge den samme sykkelveien tilbake til Palma.

8) Sykkelruten: Castell de Santueri & San Salvador

Den østlige delen av Mallorca tiltrekker seg færre syklister enn den vestlige delen av øya, som er hjemmet til de flotte Tramuntana-fjellene. Det skal imidlertid ikke skrives helt av, for det er noen utmerkede ruter her. Det beste, spesielt for syklister som liker å klatre, ligger rundt byen Felanitx.

To korte oppstigninger begynner fra Felanitx som er blant de morsomste på øya – og er absolutt de beste i det sørøstre hjørnet. Den mer berømte og bedre stigningen er til San Salvador. Det er også en hyggelig tursti som går parallelt med den svingete veien som fører til et lite hotell og fristed på toppen. Her er det også en liten skjerm med sykkelminner, inkludert flere tidligere verdensmestertrøyer.

Etter å ha kommet ned fra San Salvador kan du gjøre den andre stigningen, som også starter like utenfor Felanitx. Castell de Santueri er en betydelig enklere stigning, men har en lignende behagelig natur i fjellene Serra de Levant. På toppen av stigningen er et lite slott; et arabisk festningsverk fra 1300-tallet.

Å gjøre begge stigningene innebærer en avstand på rundt 25 km med 750m klatring. For å gjøre dette til en lengre rute, kan du fortsette sørover fra Felanitx mot den pittoreske kystlandsbyen Cala d’Or eller den hyggelige naturparken Mondrago.

7) Sykkelruten: Manacor to Arta

Denne ruten er et godt valg for familier eller syklister som leter etter en rolig og mild halvdagstur på østsiden av Mallorca. I 2015 ble en en tidligere jernbane omgjort til en sykkelrute mellom byene Manacor og Arta. Stien går også gjennom byene Sant Llorenc og Son Servera langs 29 km lengde. Ruten er nesten fullstendig off-road, noe som gjør den til et flott alternativ for små barn eller for alle som ikke vil sykle på åpne veier.

Naturen her er ikke den mest spektakulære på Mallorca, men den er hyggelig nok, og byen Arta er vel verdt et besøk. De trange gatene og kirkene i det historiske sentrum har vært på plass i over 700 år, og byen har en veldig tradisjonell og autentisk sjarm.

6) Sykkelruten: Central Villages & Puig de Randa

Den sentrale delen av Mallorca tilbyr et fantastisk kupert terreng for sykling, og består av vakre historiske landsbyer, som er en verden borte fra maset i noen av kystbybyene.

Vår favoritt begynner i byen Alaró, før vi følger smale stier gjennom Lloseta og Sineu. Herfra drar du sørover gjennom Algaida og klatrer til Puig de Randa; en liten ås som tilbyr fantastisk utsikt over hele øya fra toppen. Etter å ha kommet tilbake til Randa, kan du fortsette tilbake til Alaró gjennom Sencelles og Santa Maria.

Denne runden er 80 km lang og har litt over 1 000 meter klatring. Imidlertid er det mange andre rolige veier i dette området, og du kan i utgangspunktet gjøre ruten så kort eller så lang du vil; Vi vil imidlertid absolutt anbefale å prøve å besøke byene Sineu og Alaró, i tillegg til å nyte den fantastiske utsikten fra Puig de Randa hvis du ønsker å klatre.

5) Sykkelruten: Sa Calobra

Sa Calobra er sannsynligvis den mest kjente sykkeltoppen på Mallorca. Den ypperlige veien og den utrolige utsikten gjør den til en magnet for syklister som ønsker å utfordre seg selv. Det er en av de mer utfordrende stigningene på øya (selv om den ikke er den mest utfordrende) og er uten tvil en av de morsomste å sykle.

Sentralt i hjertet av Tramuntana-fjellene, kan du bare nå Sa Calobra ved å klatre opp i en av Sa Batalla, Puig Major eller Coll de Femenia. Dette gjør det mer utfordrende enn gjennomsnittlig statistikk antyder, og betyr at den bare virkelig kan inkluderes som en del av en langtur. Sa Calobra er også ganske mentalt utfordrende når du først klatrer oppover. Når du har kommet ned, er den eneste veien ut å klatre opp igjen – det er ingen flate halvveis opp i stigningen (med mindre du tar fergen fra bunnen til Port Soller.

Den eneste grunnen til at Sa Calobra ikke var høyere på denne listen, er fordi veien kan være travel til tider, inkludert med busser. Imidlertid er det verdt å prøve Sa Calobra, og hvis du tar sikte på å ta en tur før kl. 11:00, eller utenfor sesongen, vil du ha små problemer med trafikken.

4) Sykkelruten: Deia & Valldemossa

Kystveien mellom Soller og Valldemossa er fjernt fra feriestedene som finnes nær hovedstaden Palma; Imidlertid har det lenge vært et tilfluktssted for mer kresne reisende. De sjarmerende historiske landsbyene Deia og Valldemossa er favorittdestinasjonene; sistnevnte kan skryte av et imponerende historisk sentrum og charterhouse fra 1200-tallet.

Imidlertid er det selve MA-10-veien, like mye som landsbyene, som gir attraksjon for syklister. Ruten går gjennom et par strekninger med klatring, men stigningen er milde og tilgjengelige for syklister med ulik erfaring. Den kronglete veien, tilbyr en fantastisk utsikt overalt, med det glitrende Middelhavet på høyre side og den truende tilstedeværelsen av Tramuntana-fjellene til venstre. Legg til de herlige landsbyene og alltid sol.

Veien fra Soller til Valldemossa er bare 20 km lang, noe som åpner den for ryttere med alle evner. Sterkere ryttere kan utvide den ved å kombinere ruten med nummer 1 eller 3 på denne listen.

3) Sykkelruten: Port Soller – Orien

Dette er en tur mellom byene Alaró og Soller. Frykt ikke, dette er ikke Alpene; hele ruten er bare 37 km med 900m klatring, Dette er en flott rute både pga. den fantastiske naturen og de vakre byene og landsbyene som du passerer.

Fra Alaró klatrer du først Coll d’Orient, en mild oppstigning inn i Tramuntana-fjellene, som slutter i nærheten av landsbyen Orient – en pittoresk og historisk landsby som er et fint sted å stoppe for en kaffe. Fra Orient er det en kort oppstigning til Coll d’Honor, før en fin skogkledd nedstigning.

2) Sykkelruten: Cap de Formentor

Kanskje den eneste ruten som utfordrer Sa Calobra med tanke på popularitet og berømmelse, Cap de Formentor er en utrolig spektakulær tur langs en halvøy på den nordligste spissen av Mallorca. Ruten begynner fra byen Port Pollensa og fortsetter i nitten kilometer til du kommer til et fyrtårn på slutten av veien.

Cap de Formentor er kupert og du får den mest utfordrende stigningen helt i starten, men den er aldri spesielt bratt. Landskapet gjør innsatsen vel verdt det, med utrolig utsikt over kysten, spesielt i de siste 4 km etter å ha passert en kort (og uopplyst) tunnel. Alternativt kan den brukes som en flott treningstur. Bradley Wiggins har rekorden fra Port Pollensa til enden av halvøya og tilbake – og gjør de nærmeste 40 km på under en time!

Veien ble oppgradert i 2015 og er nå en glede å sykle. Det eneste negative til denne ruten er at den fort kan bli travel i høysesongen. For den beste opplevelsen anbefaler vi å dra ut relativt tidlig på morgenen, eller fra november til april, når det er veldig stille.

Dagens siste stigning er den legendariske Coll de Soller. Selv om vi sa at dette ikke kan sammenlignes med Alpene, har den spektakulære Coll de Soller flere hårnåler enn Alpe d’Huez, og på betydelig mindre avstand. Det er en skånsom stigning som lar deg sette pris på den fine utsikten over oliven- og mandellundene som er prikkete langs stigningen, og det er også stille ettersom mesteparten av trafikken tar en tunnel under fjellet. Nedstigningen over den andre siden til byen Soller er enda mer imponerende, med stramme hårnålsbøyer som kommer hver 200 meter på nesten 6 km. Dette er en fantastisk rute som du ikke vil glemme med en hast.

1) Sykkelruten: Southern Tramuntana Coastal Road

Den beste sykkelruten på Mallorca er i den sørlige delen av Tramuntana-fjellene; følger kystveien fra byen Esporles til Andratx. Som store deler av Mallorca ruller ruten med en rekke korte åser i stedet for å ha vedvarende klatring.

Dette er virkelig en rute du må sykle hvis du er på øya; utsikten langs hele ruten er fantastisk, med Middelhavet på høyre side og den fantastiske Galatzo-toppen på venstre side. Veien er bred, perfekt overflate og med betydelig mindre trafikk enn de fleste andre ruter på denne delen av øya. Veien bøyer seg og feier langs en avsats innebygd i fjellsiden og er utrolig morsom å sykle.

Denne ruten går også gjennom to av de mest sjarmerende landsbyene på Mallorca. Først opp er Banyalbufar, en del av Tramuntana UNESCOs verdensarvliste – en tittel som den gis på grunn av den unike landbruksbruken av landskapet – særlig de dramatiske tråkkfeltene. Den neste landsbyen Estellencs er like pittoresk og et annet sjarmerende sted å stoppe for en kaffe. Ruten er også avsluttet av Esporles og Andratx – to litt større byer, men også med imponerende historiske sentre og en ekte autentisk sjarm.

Du kan gjøre dette til en rundtur ved å bli med den inn i Tramuntana landsbyer – omtalt som nummer 1 i vår liste over de beste uoppdagede sykkelrutene på Mallorca. Dette er en virkelig uforglemmelig 65 km rundtur som virkelig viser frem det beste fra Mallorca, og er det utvilsomme høydepunktet på sykkelferien Mountains of Mallorca.

Populære aktiviteter på Mallorca

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.