Gamelbyen i Split – For førstegangsbesøkende er dette et bra stede å starte (2023)

Oppdatert 08. januar 2023

Gamlebyen i Split er en av de mest populære turistattraksjonene i Kroatia og en av de best bevarte gamlebyene i Europa. Den ligger ved Adriaterhavet på den sørlige kysten av landet og er hjemmet til Dioklecijanus-palasset, en av de mest imponerende bygningene i romertiden. Gamlebyen i Split er også kjent for sine mange museer, kirker, monumenter og historiske bygninger, som gir besøkende et innblikk i landets rike historie og kultur. I tillegg til å være en viktig turistattraksjon, er gamlebyen i Split også et livlig område med en rekke restauranter, kaféer, butikker og andre fasiliteter som gjør det til et ideelt sted å tilbringe en dag eller et par dager.

Her er noen fine områder du kan bo i gamlebyen i Split.

Gamlebyen i Split tilbyr et bredt utvalg av overnattingsmuligheter for besøkende, fra billige hosteller til luksuriøse hoteller.

For de som reiser på et budsjett, finnes det flere billige hosteller og bed and breakfast-steder i gamlebyen. Disse kan være en god mulighet for å spare penger på overnattingskostnadene, men det kan være litt trangere enn på et tradisjonelt hotell og det kan være færre fasiliteter tilgjengelig.

For de som ønsker litt mer luksus, finnes det også en rekke luksuriøse hoteller i gamlebyen. Disse har ofte en bedre beliggenhet, mer luksuriøse rom og en rekke fasiliteter som for eksempel treningssentre, spa-fasiliteter og fine restauranter. Luksushotellene i gamlebyen kan være litt dyrere enn andre overnattingsmuligheter, men de kan være verdt det for de som ønsker å ha en mer komfortabel opplevelse.

Uansett om du reiser alene, med venner eller med familien, kan gamlebyen i Split tilby noe for alle. Hvis du reiser med venner, kan du for eksempel velge et hostell eller et bed and breakfast-sted med en sosial atmosfære, mens de som reiser med familien kanskje vil foretrekke et hotell med flere rom og fasiliteter for barn. Hvis du reiser med kjæresten, kan et luksushotell med spa-fasiliteter og romantiske restauranter være et godt valg. Generelt sett finnes det et bredt utvalg av overnattingsmuligheter i gamlebyen i Split, så det er viktig å vurdere dine egne behov og ønsker når du velger hvor du skal bo.

De Billigste hotellene i gamlebyen i Split

Hostel Croatia - Split old town
Hostel Croatia – Split old town

Old Town Hostel

Hostel Croatia – Split old town ligger i nærheten av stranden i Split. Split Marina og Split havn er verdt et besøk hvis du er på utkikk etter morsomme aktiviteter, men hvis du heller vil oppleve vakre naturomgivelser, kan du dra til Riva og Bacvice-stranden.

2 Beste Budsjetthoteller i gamlebyen i Split

Malena Palace
Malena Palace

Malena Palace

Vis på kart

Rooms Malena ligger i det historiske sentrum av Split, i området ved Diokletian-palasset og nær kysten av Adriaterhavet.  Rooms Malena har en felles balkong i 5. etasje med utsikt over Diokletian-palasset. Resepsjonen er døgnåpen. Den romanske katedralen St. Duje ligger bare noen meter unna. Busser og Split havn ligger en 5-minutters spasertur unna.

Split Suites centre rooms Olga & Petra
Split Suites centre rooms Olga & Petra

Split Suites Centre Rooms Olga & Petra

Vis på kart

Denne leiligheten ligger i hjertet av Split, kun 10 minutters spasertur fra populære attraksjoner som Diocletian’s Palace og Split Riva.

Høydepunktene på denne eiendommen inkluderer gratis wi-fi på rommet og smarte TV-er. Leiligheten er individuelt innredet og har satellitt-TV, safe og hårføner. Fin touch for å forbedre oppholdet inkluderer regndusjhode og gratis toalettartikler. Kjøleskap, strykejern / -brett og skrivebord er også tilgjengelig. Begrenset rengjøring er tilgjengelig. Denne forretningsvennlige leilighetsbygningen tilbyr gratis wi-fi i fellesområder. I tillegg finner du vaskerom. Det er også gratis ubetjent parkering, sammen med bekvemmeligheten med en flyplasstransport. Innen 15 minutters gange fra denne 4-stjerners Split-eiendommen inkluderer attraksjoner Bacvice-stranden og Split havn.

2 Beste Mellomklassehoteller i gamlebyen i Split

Hotel Slavija
Hotel Slavija

Hotel Slavija Split

Vis på kart

Hotellbygningen er under beskyttelse av Kulturdepartementet i Kroatia som nasjonal kulturarv, og beliggenheten i Diokletians palass gir samtidig UNESCO-beskyttelse som et internasjonalt kulturminne. Hotellet har i samarbeid med konservatorer beholdt det originale utseendet fullstendig. Hotellet har 25 rom som ligger i fire etasjer. Gulvene er forbundet med heis og trapp. På veggene kan gjestene oppdage en del av historien til Split, og se på de antikke eller middelalderske veggene. Hotellet har en ideell beliggenhet i hjertet av byen Split, i nærheten av de historiske severdighetene i Split, som St. Duje-katedralen, Milesi-palasset, Jupiters tempel og unike historiske arv. Rommene har små renessanse-balkonger og romslige terrasser. Nesten hvert rom på Slavija-hotellet er preget av restene av vakre antikke vegger, buer og søyler, og det faktum at hotellet ligger i den delen av palasset med Diocletians private leilighet, gir hotellet ytterligere mystik.

Heritage Jupiter Luxury Hotel
Heritage Jupiter Luxury Hotel

Jupiter Heritage Hotel

Vis på kart

Heritage Jupiter Luxury Hotel ligger i sentrum og i nærheten av stranden i bydelen Split gamleby i Split. Split Marina og Split havn er verdt et besøk hvis du er på utkikk etter morsomme aktiviteter, men hvis du heller vil oppleve vakre naturomgivelser, kan du dra til Riva og Bacvice-stranden.

Historien til gamlebyen i Split

Gamlebyen i Split har en lang og rik historie som går tilbake til romertiden. Byen ble grunnlagt av romerke keiseren Dioklecijanus i det 4. århundre e.kr. som en residens for ham selv og hans hoff. Palasset ble bygget på en stor klippe ved Adriaterhavet og omfattet et stort antall rom, bassenger, haller og andre offentlige områder.

Etter Dioklecijanus’ død ble palasset omgjort til en by, og det ble bygget boliger, kirker, handelsområder og andre offentlige bygninger i området. Gamlebyen i Split ble en viktig handels- og kulturby, og det ble bygget mange kirker og klostre i området.

I middelalderen ble gamlebyen i Split erobret av veneder og senere av osmanerne, og det ble bygget flere moskeer i området. I løpet av de påfølgende århundrene gikk gamlebyen gjennom mange endringer, men mange av de historiske bygningene ble bevart, noe som gjør den til en av de best bevarte gamlebyene i Europa i dag.

I dag er gamlebyen i Split en viktig turistattraksjon og en viktig kulturell og historisk bydel i Split. Det finnes mange museer, kirker, monumenter og andre historiske steder i området, og besøkende kan få et innblikk i landets rike historie og kultur ved å utforske bydelen.

  • Gamlebyen i Split ble grunnlagt av romerke keiseren Dioklecijanus i det 4. århundre e.kr.
  • Palasset ble bygget som en residens for keiseren, men ble senere omgjort til en by med boliger, kirker, handelsområder og andre offentlige bygninger
  • Gamlebyen har bevart sin historiske sjel gjennom århundrene, og mange av bygningene i området dateres tilbake til romertiden og middelalderen

Ting å se og gjøre i gamlebyen i Split

Gamlebyen i Split er en fascinerende del av byen med mange ting å se og gjøre. En av de mest kjente attraksjonene i gamlebyen er Diokletians Palass, som ble bygget av keiser Diokletian på 300-tallet. Palasset er en av de best bevarte romerske bygningene i verden og har blitt erklært som et verdensarvsted av UNESCO. I tillegg til å være en historisk attraksjon, fungerer palasset også som et levende sentrum for byen, med butikker, restauranter, kaféer og boliger innenfor sine vegger.

En annen populær aktivitet i gamlebyen er å besøke den vakre Marjan-høyden, som tilbyr panoramautsikt over hele Split og Middelhavet. Høyden er også hjem til mange stier og stier som er perfekte for en rolig spasertur eller joggetur.

Gamlebyen har også en rekke museer, kirker og andre kulturelle attraksjoner, inkludert Split-katedralen, et gotisk kirkebygg fra det 13. århundre, og Galerija Mestrovic, et museum dedikert til verkene til kroatiske kunstneren Ivan Mestrovic.

I tillegg til kulturrelaterte aktiviteter, tilbyr gamlebyen også mange shopping- og spisealternativer, inkludert en rekke små, familiedrevne butikker og restauranter som serverer tradisjonell kroatisk mat.

Alt i alt er gamlebyen i Split et must-see for besøkende i byen, med en rekke ting å se og gjøre for alle aldre og interesser.

  • Dioklecijanus-palasset: Dette er hjertet av gamlebyen og en av de mest kjente turistattraksjonene i Kroatia
  • Museer: Gamlebyen i Split har flere museer, inkludert et arkeologisk museum, et etnografisk museum og et museum for moderne kunst
  • Kirker: Gamlebyen i Split har en rekke historiske kirker, inkludert den romersk-katolske katedralen og den ortodokse katedralen
  • Markeder: Gamlebyen har også flere dagligvaremarkeder og handelsområder hvor du kan kjøpe lokale produkter og suvenirer

Hvordan komme seg til gamlebyen i Split

Det finnes mange måter å komme seg til og fra flyplassen i Split og gamlebyen. Her er noen muligheter:

  1. Taxi: Det er mange taxi-selskaper som tilbyr tjenester fra flyplassen til gamlebyen. Prisene kan variere, men det kan forventes å betale rundt 200 kroner for en tur.
  2. Buss: Det går busser fra flyplassen til sentrum av Split. Buss nummer 37 går til hovedbussstasjonen, hvorfra det er en kort spasertur til gamlebyen. En enkeltbillett koster rundt 20 kroner.
  3. Leiebil: Hvis du ønsker å ha mer fleksibilitet, kan du leie en bil på flyplassen. Det finnes mange ulike selskaper som tilbyr leiebil, og det kan være en god mulighet hvis du også planlegger å besøke andre steder i området.

Utenfor Split finnes det også mange spennende steder å besøke. Du kan for eksempel dra til de vakre øyene i Kvarner-bukten, besøke den historiske byen Trogir, eller dra til nationalparken Krka for å se de vakre fossene. Uansett hva du velger å gjøre, vil leiebil være den enkleste måten å komme seg til og fra stedene du ønsker å besøke.

Fra hotellet i gamlebyen vil du også være i gangavstand fra Riva.

Fra hotellet i gamlebyen vil du også være i gangavstand fra Riva. Et sted vi anbefaler er PRIMA Life Spalato. Ligger 200 meter unna Folkets plass (Pjaca), og rett ved siden av barer, kafeer og restauranter. Barnefamilier kan også trygt velge dette stedet.

Denne strandpromenaden er sentrum for all aktivitet i gamlebyen, og er et flott sted.

Hvis du velger hvor du skal bo i Split med familien, er Gamlebyen et flott alternativ. Noen av de beste hotellene i Split finner du i gamlebyen. Hvis du ankommer med buss, båt eller tog, er gamlebyen også transportknutepunktet i Split.

Gamelbyen i Split - Fint sted å starte

Tips oss!

Vi håper du satt pris på vår guide: «Gamelbyen i Split – Fint sted å starte».
Hvis du sitter på noen gode tips, så send oss gjerne dine tips i kommentarfeltet nedenfor.

Her er de beste hotellområdene i Split

Populære aktiviteter i gamlebyen Split

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.