De beste fjellskoene for voksne

Mange lar seg lokke til fjells om sommeren. Frisk luft og lange gåturer er som balsam for sjelen, både for store og små. Godt fottøy er et must for å ha det bra på tur, enten turen er kort eller lang, lett eller krevende. Både korte og lange turer blir bedre med et par behagelige og lette fjellsko på beina. Skal du gå på sti, og kanskje litt utenfor, så er vanlige tursko eller joggesko dårlige alternativer.

Det finnes ulike typer fjellsko på markedet avhengig av terreng og lengde på turen. Lette og lave fjellsko egner seg gjerne til dagsturer i lett terreng, mens fjellsko eller fjellstøvler som slutter høyere opp på leggen og er tyngre, egner seg best til lengre og mer krevende turer.

Vanlige fjellsko omtales som regel som hiking boots på engelsk. De beskytter foten godt mot omgivelsene, både når det gjelder fukt, temperatur og skarpe gjenstander. Skoene kjennetegnes ved at de er ganske stive, går over ankelen og gir ekstra god støtte til ankelen. Vanlige fjellsko passer til både dagsturer og turer over flere dager. Terrenget kan være både ujevnt og røft, og underlaget gjørmete og fuktig. Passer ikke til gåturer i områder med snø og is.

Tenk gjennom hvilke turer du pleier å ta før du går til anskaffelse av sko. Selv om det kan høres ut som en god idé å kjøpe en fjellstøvel i tilfelle du tenker deg opp i høyden, er disse skoene som regel ikke like godt egnet for middels- til lette gåturer. For de fleste lønner det seg derfor heller å satse på en vanlig fjellsko, som er god på lettere turer og som gir passe støtte hvis man plutselig ender opp på en vanskeligere tur enn vanlig.

Fjellstøvler brukes gjerne av erfarne turgåere. Støvlene er store og stive, og kan som regel brukes med brodder eller stegjern, og i kalde temperaturer. Skal man gå turer i terreng med snø og is er det som regel alltid nødvendig med fjellstøvler. Selv om skoene er store finnes det også her lette og mindre lette varianter.

Sålen på skoen beskytter foten mot underlaget. Skal du gå i svært tøft terreng bør du ha en stiv såle. Mer erfarne turgåere velger likevel ofte en mykere såle enn normalt, fordi det gir bedre presisjon enn de stivere variantene. Er du ny i fjellet kan det lønne seg å velge en sko som både har stiv såle og god ankelstøtte, slik at skoene hjelper deg så mye som mulig på veien.

De beste fjellskoene har gjerne Gore-Tex membran for å holde føttene tørre, samtidig som skoen puster. Her har vi samlet et utvalg av gode vanlige fjellsko og fjellstøvler for de mer krevende turene.

La Sportiva Stream GTX

La Sportiva Stream GTX
La Sportiva Stream GTX

La Sportiva Stream GTX fungerer veldig fint på både korte og lange turer til fjells og i skogen. Mellomhøy og rask fjellsko, med teknologi fra LaSportivas Mountain Running-kategori og overlegen ventilasjon, takket være Gore-Tex Surround teknologi. Med Gore-Tex Surround har skoen fått 360° ventilasjon, da membranen ligger rundt hele foten, inkludert fotsengen, og det er ventilasjonskanaler i mellomsålen i tillegg til et større ventilerende felt på overdelen. Åpningene på ventilasjonskanalene er dekt med ekstremt slitesterk netting, slik at stein og andre fremmedlegemer ikke skal komme inn i sålen. Vibram XS Trek-yttersålen gir et meget godt grep på både harde, myke og gjørmete underlag, med en meget god gåkomfort.

Skoene finner du hos XXL.

Finnes også for damer:

La Sportiva Stream GTX W´s Hikingsko 

La Sportiva Stream GTX W´s Hikingsko
La Sportiva Stream GTX W´s Hikingsko 

Fjellskoene for damer får du hos Sporten Beitostølen.

Mammut Nova III Mid Gtx

Mammut Nova III Mid Gtx
Mammut Nova III Mid Gtx

Mammut Nova III Mid Gtx® Women er et par behagelige tursko til dame. Skoene er superlette, og svært komfortable tursko. De passer perfekt til turer på marka og i lett fjellterreng. Skoene har god demping, er vanntette, og former seg raskt etter foten. Fantastisk feste på stort sett alle typer underlag og har enestående komfort på innsiden pga. dempende 3D Memo Foam, som får tilbake sin opprinnelige form selv etter intensiv bruk. Yttersålen sørger for god støtte og dempning. Ellers har turskoene en pustende og vanntett Gore-Tex membran som gir effektiv beskyttelse i vekslende vær, og Liquid Rubber Protection som beskytter skoenes mest utsatte deler mot slitasje. 

Kjøp de hos Climbing 247.

HANWAG Belorado Mid Lady GTX

HANWAG Belorado Mid Lady GTX
HANWAG Belorado Mid Lady GTX

Komfortable og smidige tursko til dame! Hanwag Belorado Mid Lady GTX er en god tursko som passer perfekt til turer i marka og til fjellturer på sti. Den har en relativt myk og smidig såle med støtdemping. Dette gir høy komfort på hardt underlag. Skoene er laget i en kombinasjon av semsket skinn og syntetiske materialer. Dette gjør skoene både lette og holdbare. Gummikalosjering i front øker slitestyrken. Gore-Tex® membran sørger for at skoene er vanntette samtidig som de puster.

Hanwag finner du hos Oslo Sportlager.

Finnes også for menn:

Belorado Mid GTX tursko herre
Belorado Mid GTX tursko herre

Hanwag finner du hos Oslo Sportlager.

Alfa Lyng Perform GTX

Alfa Lyng Perform GTX

Lyng Perform GTX 2 er en lett tursko med tett passform. Skoen har ripstop-tekstil kombinert med GORE-TEX® membran som gir en vanntett og pustende sko som sørger for komfort hele dagen. Kalosjeringen rundt skoen øker holdbarheten. Mellomsålen er støtdempende mens yttersålen er stabil og grovmønstret. 

Alfa Lyng finner du hos Fjellsport.

Finnes også for damer:

Alfa Lyng Perform GTX Women's 2 Turquise
Alfa Lyng Perform GTX Women’s 2 Turquise

Alfa Lyng finner du hos Fjellsport.

Salomon OUTline Mid GTX

Salomon OUTline Mid GTX
Salomon OUTline Mid GTX

OUTLine GTX Mid er en sko for mange ulike slags eventyr. Den er lett og smidig som en løpesko med grep, beskyttelse og holdbarhet som en tursko. Takket være lav vekt og konstruksjon med mye fleksibilitet og godt grep rundt foten, oppleves OUTline like behagelig som en løpesko. GORE-TEX®, yttersåle med 5mm knotter samt vernende tåhette som sørger for at skoen har all beskyttelse du trenger ute i naturen.

Fjellskoene Salmon OUTLine finner du her

Finnes også for menn:

SalomonOUTline Mid GTX®Blå/Grå
SalomonOUTline Mid GTX®Blå/Grå

Fjellskoene Salmon OUTLine finner du hos Sportamore.

Salomon Quest 4D 3 GTX

Salomon Quest 4D 3 GTX
Salomon Quest 4D 3 GTX

Quest 4d 3 Gtx® reduserer tretthet når du går og er lett som en løpesko. Salomons 4D Advanced Chassis beskytter og veileder foten din i grovt terreng. Dette er en høy sko med vanlige lisser, ideell for turer i alle typer terreng. Har Gore-tex membran.

Fjellsko fra Salmon finner du her.

Finnes også for menn:

SalomonQuest 4D 3 GTX®Svart
SalomonQuest 4D 3 GTX®Svart

Fjellsko fra Salmon finner du hos Sportamore.

Crispi Fjellstøvel Valdres GTX

Crispi Fjellstøvel Valdres GTX Orange
Crispi Fjellstøvel Valdres GTX Orange

Solid og stabil lettvekter. Med den nye konstruksjonen TWT (Thermo Wire Technology) utviklet av CRISPI® er vekten på Crispi Valdres GTX redusert og stabiliteten er ivaretatt. Læret stives av og gir økt støtte til foten. Det smidige læret former seg godt rundt foten og man får en støvel som responderer raskt og følger terrenget godt. Anatomisk passform som gir bedre gange, komfort og bedre følelse for underlaget. God avrundet helkappe for optimalt helgrep. En presis og velstrukturert lettvekter med god stabilitet til aktive fjellturer. En allrounder til å stole på.

Crispi fjellstøvler selges hos Fjellsport.

Finnes også for damer:

Crispi Fjellstøvel Valdres GTX Magenta
Crispi Fjellstøvel Valdres GTX Magenta

Crispi for damer kan kjøpes hos Fjellsport her.

Mammut Taiss Tour Mid Gtx

Mammut Taiss Tour Mid Gtx® Men
Mammut Taiss Tour Mid Gtx® Men

Mammut Taiss Tour Mid Gtx® Men er en lett herrestøvel til krevende fjellsport, som kombinerer innovative teknologier for maksimal ytelse. Mammuts Georganic-teknologi sørger for at støvlene har en optimal passform og enestående komfort, mens Contact Control gir presisjon og lavere vekt. Vibram Litebase reduserer sålens vekt uten å minimere ytelse og feste, og Gore-Tex Performance Comfort Footwear garanterer vanntetthet og pusteevne. Støvlene har dessuten feste for stegjern bak.

Du finner Mammut Taiss hos Climbing 247.

Alfa Glittertind Adv GTX

Alfa Glittertind Adv GTX, M's
Alfa Glittertind Adv GTX, M’s

Stødig, robust fjellstøvel i lær for krevende turer. Alfas toppmodell i oljet kvalitetslær. Fôret med Gore-Tex® Ultimate – en ekstra slitesterk og hurtigtørkende membran. Støvelen har memory-foam innvendig slik at den formes etter foten din. Glittertind Advance har grovmønstret såle med feste for halvautomatiske stegjern. Støvelens mellomsåle består av materialer som gir god demping og lav vekt. Sålen er middels stiv og gir god stabilitet på de mest utfordrende turene. Støvelen har helkalosjering som beskytter læret. Vanntett og isolerende lagkonstruksjon som holder deg tørr på føttene, samtidig som det puster. I denne modellen er det benyttet Gore-Tex Ultimate som er en ekstra slitesterk og hurtigtørkende membran. I Glittertind er det benyttet en såle som er litt hardere. En hardere gummiblanding betyr bedre slitestyrke og denne sålen tåler garantert mye. Innleggsålen er anatomisk utformet og er laget med et pustende materiale med god oppsugingsevne. Dette bidrar også til å holde føttene dine tørre og behagelige. Skumkonstruksjonen tar godt av for støt og gir god komfort. Innersålen har også antibakteriell overflate for å motvirke lukt. 

Alfas toppmodell får du hos Hekta på tur.

Finnes også for damer

Viking Classic 150

Viking Classic 150 Dk.Brw/Blk
Viking Classic 150 Dk.Brw/Blk

Classic 150 fra Viking er en premiumstøvel som gir meget god støtte og komfort på lange turer med tung sekk. Støvelen består av slitesterkt skinn og har en forsterket gummikant rundt hele skoen nederst. Gore-Tex membran sørger for at skoen vanntett og puster godt slik at føttene kan ha det komfortabelt. Classic 150 er middels bred og har en mellomsåle i EVA som gir stabilitet, fleksibilitet og demping i helpartiet. Hempen bak på skaftet har tilnærmet lik design som den galme skistroppen som ble brukt før i tiden, og den gjør det enklere å ta støvelen på. I tillegg har den en praktisk D-ring som gjør det enkelt å feste gamasjer. Vikings unike UGC®-yttersåle sikrer skoen et godt grep.

Dette paret finner du hos Fjellsport.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.