Slik reiser du med barn, Start her

Slik fikser du billig familieferie (2022)

Familiereiser på budsjett – Slik gjør du det

Familieferie er dyrt. Det kommer vi ikke bort fra det. Selv om du gjør det billig. Og i en verden der flyselskapene til og med foreslår å ta betalt for toalettbesøk, er det fortsatt mulig å kutte ned reisekostnadene? Ja, det er det! Vi har reist hele livet med familien på et lavbudsjett. Her er noen av våre tips for hvordan du kan reise med familien din og bruke mindre …

Familieferie på et budsjett – er det noe poeng å i det hele tatt prøve?

Hvis jeg hadde hatt mange penger, hadde jeg kanskje ikke tenkt på å være forsiktig med pengene i ferien i det hele tatt. Da kunne jeg bare ha strødd om meg med penger. Bestilt de dyreste middagene, bodd på luksushoteller, kjørt en fet kabriolet til stranden, med champagnen åpen i passasjersetet. Slik er det dessverre ikke for de fleste av oss. De fleste forsøker å få pengene til å strekke så langt som mulig, og det er det vi skal hjelpe deg med i denne guiden.

Hvordan har vi råd til våre reiser?

Pengene kan forsvinne fort når man er ute å reiser. Det er virkelig ingen ting som en gratis, eller som kan kalles en “billig ferie”. Så fort du går ut døren hjemme blir du bombardert med taxi-penger flyavgifter, bagasjeavgift og flyplassparkering. Med mindre du er student eller pensjonist, er det ikke noe som kan kalles en billig togbillett. Mange bruker mye tid på å bekymre seg over feriebudsjettet og jobber for å bruke minst mulig. Vi holder igjen bruken, og kutter der vi kan. 

1. Hvordan kommer du deg rundt billig?

Dessverre så blir ofte feriebudsjettet blåst bort før du så vidt har startet reisen. Hvordan kan en fergebillett koste så mye, og når ble et måltid om bord på en ferge så svinedyrt? Hvorfor var det ingen som tenkte på alle disse bompengene? Høres det kjent ut? Vårt første tips for familiereiser på budsjett, er å på forhånd tenke opp alle de skjulte kostnadene før du bestiller hovedreisen. 

Bruk flysammenligningssider

Din flyreise er ofte din største utgift. Så sørg for at du sjekker så mange alternativer som mulig. Det er mange flysammenligningssider som kan hjelpe deg med dette som Momondo.no og Expedia.no (våre favoritter). For billige vandrehjem bruker du Hostelworld

Undersøk alle transportalternativer

Et tips er også å se på andre alternativer for transport. Hva er egentlig billigst? Hvis du normalt flyr, kan du gjøre det billigere med tog? Kan du eventuelt velge å ta bilen, eller hva med buss? Og igjen, ikke glem å tenke på de skjulte kostnadene. En togtur gjennom natten, høres kanskje dyrt ut, men det kan spare deg for ett døgn på et hotell. En mulighet når du reiser rundt i Europa, er Interrail.

Ofte kan det være lurt å sjekke lavprisselskapene som flyr til byen du skal. Mange av disse flyr til områder i nærheten av byen, som gjør at du sparer noen kroner. Vi fant noen gode tilbud til Kroatia ved å fly til Zadar. Det var mye billigere å fly til Zadar, enn til Dubrovnik eller Split. Hvis du må reise videre i landet, sjekk ut buss. Lokalbusser kan koste så lite som 10-20 kr, og ta deg langt på vei. Kanskje må du dele setet med noen, eller du havner på et sete ved siden av et bur med kyllinger, eller kanskje bussen er overfylt osv. Dette er en god måte å få venner! Du kan ofte finne reisealternativer der du minst venter det. Kanskje går det nettopp et tog videre til den stranden du skal til?

Bruk lokaltransport i stedet for turistalternativene

Følg med på hva billettene koster på reisestedet. Det er ikke noe poeng å ta en dyr turistbuss, når du kan velge de lokale transportalternativene. En 2 etasjers sightseeing buss med åpen topp, koster mer en lokalbussen fra hjørnet. Barn reiser ofte gratis på noen offentlige transportsystemer, samme med studenter. Spør gjerne turistinformasjonen om hva som lønner seg. 

Hold alle dokumenter oppdatert
Sørg for at passene ikke er utgått, slik at du ikke må skaffe et kostbart nødpass på flyplassen. Husk å pakke ned HELFO-kortet, som du må ha dersom du besøker lege i Europa. Ta mobilbilder av alle dokumenter. Så har du en kopi hvis du mister orginalen.

Bestill fly 6 (vi mener 10-12 måneder er best) måneder før du reiser
Bestill flyturen god tid i forveien. Gjerne så lenge som 10-12 måneder hvis du har anledning til det. Reis med lavprisselskapene, og bestill billetten din med kredittkort. Sjekk ut på forhånd hvilke transportalternativer det er fra flyplassen inn til byen eller til reisemålet ditt. Sjekk ut og sammenlign priser. Flybuss vs lokaltog/buss etc. Ta deg god tid til å sjekke inn på flyplassen – dvs. ikke end opp med å måtte ta en Taxi gjennom Roma sentrum i rushtiden, for å rekke flyet ditt. Ikke ta taxi til flyplassen i det hele tatt!

De fleste byer har svært gode og billige transportalternativer. Velg gjerne flyruter med en mellomlanding, eller en flyvning som går tidlig eller sent. Disse alternativene er rimeligere enn direkteruter. 

2 Hvordan får jeg det billigste hotellet?

Det er mange nettsteder som tilbyr gode rabatter for familier. All inclusive er ofte en god deal. Da vet du at matbudsjettet er under kontroll. 

Book god tid i forveien
Som nevnt over, bestill flybilletter god tid i forveien. Gjerne 10-12 måneder, hvis du har mulighet til det. Når det er gjort, og du vet hvor du skal. Så kan du starte med å hold øye med spesialtilbud på hoteller, spesielt utenfor sesongen. Selv om forhåndsbestillinger kan føles begrensende, særlig hvis du heller foretrekker å reise litt impulsivt, er det noen ganger mye å spare på å bestille en stund i forveien. Spesielt hvis du kommer over et godt tilbud. Spesielt for deg som skal på et cruiseskip. De tilbyr gode tilbud lang tid i forveien, ofte med med barn som noen ganger reiser gratis. 

Bestill i siste øyeblikk
Eller så kan du gjøre helt motsatt. Bestille alt i siste øyeblikk. Et hotell vil ofte kunne tilby gode rabatter, hvis det ikke er sannsynlig at han kan selge den siste sengen til noen andre. Eller om de ikke kan gi deg en rabatt i siste liten, spørr om de kan oppgradere rommet ditt gratis, eller tilby en gratis opplevelse? Gratis leie av sykkel, gratis tur inn til sentrum osv. Bruk fantasien. Hvis du er typen som alltid bestiller ting i siste liten, sjekk ut Top Secret-rom. Her er det ofte mange gode tilbud. Ulempen er at du ikke vet hvilket hotell du får når du bestiller.

Hvis du bestiller god tid i forveien, kan du bestille et rom med gratis avbestilling. Ting kan oppstå, og planer kan endres. Vær riktignok oppmerksom på når fristen for å avbestille er, og om det er noen gebyrer ved avbestilling. Hvis du ønsker å bo på et bestemt hotell, er det smart å ringe hotellet direkte, og be om en god pris, eller en oppgradering av rommet. Under vår roadtrip i Florida, fikk vi ofte billigere hotellrom ved å møte opp på hotellet og prute litt, fremfor å bestille via hotelltjenester som Hotels.com osv.

Alltid smart å sjekke ut belegget på forhånd. Reiser du i høysesong, kan du nesten bare glemme å ringe på døren. Da må du ha bestilt på forhånd. Når vi reiste på var roadtrip i Florida, var det lavsesong, og store flotte beach hoteller hadde mer enn nok av ledige rom. Merk at lavsesong i Florida er midt i juli/august. Noe som passer bra for de fleste som reiser fra  Norge. Orlando er riktignok stappfull av turister som skal i parkene, men resten av Florida ligger der og venter på besøk. Helt fantastisk. 

Hold deg utenfor sesongen
Et av våre beste tips for deg som skal holde familieferie på et lavbudsjett er å bo i et skianlegg om sommeren, i stedet for et beach hotell. På sommeren kan du kan få en stor skihytte til bunnpris. Med 12 sengeplasser, boblebad og badstu. Ta f.eks. De franske alpe- landsbyene. Disse har enorme rabatter om sommeren, og du kan fortsatt nå middelhavet og noen ganger kan du til og med stå på ski. Eller hva med å besøke en badeby om vinteren?  I Malaga i januar kan du bo på et luksuriøst femstjerners hotell til en billig penge.

Velg en lavpris-hotellkjede, vandrehjem eller Airbnb
Mange av lavpris-alternativene er verdt å sjekke ut. Bed & Breakfast-hoteller, vandrerhjem, herberg og campingplasser. Kjeder som Premier Inn eller Travelodge i Storbritannia gir deg alltid det du forventer, til lave priser hvis du bestiller online, helst god tid på forhånd.

Det kan være begrensninger for antall personer i et rom, men hei, her kommer et pro-tips: Ingen vet, eller bryr seg om du sniker inn en liten 5-åring :-). Ikke får det særlig konsekvenser. I USA sier de: – “Vi bryr oss ikke om hvor mange mennesker dere stapper inn i rommet, et rom er et rom”. 

Det er budsjett-hotellkjeder som Days Inn over hele Europa, som er et bra alternativ for å spare penger. Vandrerhjem kan fortsatt tilby noen gode priser, selv om de sannsynligvis ikke er så billige som budsjetthotell, når du må betale per hode for en stor familie. Men i mange land kan du campe, og bruke fasilitetene for en liten avgift. Ring og spør. Registrer deg også på nyhetsbrevet til Youth Hostel online, da de ofte tilbyr rabatter. Hvis du bor på selve vandrerhjemmet, kan du finne en stor sovesal billigere enn et privat familierom, men det er forståelig at dette ikke alltid er et alternativ. Vi har gjort det et par ganger, det har sin sjarm, men vi leter ofte etter andre tilbud. 

Airbnb har vært bra for oss. Hvis du finner en lav pris, kan du også legge til en turistguide gjennom AirBnb. Det er også å anbefale. Guiden er lokalkjent og kan spare deg for mange penger, vise deg de beste restaurantene, og vise deg den billigste måten å reise lokalt. 

Ønsker du å spare på AirBnb? Hvis du er ny på AirBnb, kan du spare 54 dollar (kr 486,-) på din første bestilling via denne lenken *!


Bo på flyplassen
Dette høres kanskje ekstremt ut, men hvis du lander svært sent på kvelden, kan du spare et helt hotelldøgn ved å bruke noen av tilbudene på flyplassen. Mange flyplasser har hotell på flyplassen, hvor du kan leie rom for noen timer. Kanskje er det nok å bare hvile ut noen timer, i stedet for åtte? Det er ikke alltid gøy med overtrøtte barn, men er man ute etter å spare penger, er det kanskje verdt litt ekstra mas. 🙂 

Bo på camping
Den billigste alternativet av alt er å bo i telt. Det er kanskje det mest fleksible også. Se på kartet for billige eller til og med gratis camping. Hytter på campingplassen kan også være billig. Spesielt utenfor sesong. 

3 Hvordan spise billig?

Jeg vil heller sove i telt og spise som en konge, er det mange som mener, eller omvendt? Hva med deg? Mat er drivstoff når du er ute og er aktiv, og barna er et mareritt når de er sultne.

Piknik
På en lengre tur; tenk piknik for å virkelig få ned utgiftene på mat. Ta med en liten grill, og lag varm mat ute. Kjøp hos lokalbefolkningen og bruk supermarkeder og bondensmarked. Her er det ofte billige kafeer, hvor dere også kan hive i dere litt mat.

Ta med deg egen mat
Hvis du flyr med budsjett flyselskap, ta med deg mat på flyet. Drikke er forbudt når du går gjennom sikkerheten, men mat er det ikke. Og ikke tenk på å kjøpe det dyre vannet til 3 euro om bord i flyet. Ta med deg en påfyllbar flaske, og fyll den opp før du går om bord. 

Street food
NAM! Den dyreste delen av et måltid er ofte bord og stolene. Spis gatemat eller take-away. Her er det så mye bra å velge mellom. Det koster ingenting, og du kommer tett på de lokale i byen du besøker. Vi elsker å gjøre dette, og synes dette er et fantastisk bra alternativ. 

Fast food
Fast food er billig, og selv om det kanskje bryter kostholdsreglene i husstanden din, kan du kanskje åpne opp for et unntak på ferien. Barna elsker det (dessverre), og det fyller opp. Så får du love at når vi kommer hjem, da er det tilbake til sunn mat!?.

Når vi besøkte Singapore ble det mye Asiatisk fast food. Dette er billig, og koster 20-30 kr per porsjon. Ofte er asiatisk mat sunt. Med masse grønnsaker og gode smaker i diverse suppeboller. Det holdt kostnadene våre nede, og alle var fornøyde. Til og med husmor. Du kan også kjøpe ferdigretter fra supermarkedene, og varme opp disse selv.

Spise sammen
Når du spiser ute på en restaurant, serveres maten ofte i større porsjoner enn i Norge. Når vi var i Florida, fikk vi helt enorme middager med XL-size Cola og gratis påfyll. For å si det slik, i USA tilsvarer en small Coca Cola, enn large i Norge. Så du kan jo tenke deg selv hvor stor  XL blir.

Et pro-tips: Hvis det ikke gjør dere altfor flaue, be om noen ekstra tallerkener, del opp måltidet til flere personer. Vi har gjort dette flere ganger, i påsyn av sterkt rødmende tenåringer. Men hva så, dere ser aldri de folkene igjen, og i USA og Europa er dette svært vanlig. Hvis dere ikke klarer å spise opp all maten, be om doggy bag. Ta med dere maten hjem og dere har et lite måltid til noen av de mest sultne i morgen også.

4 Hvordan kan jeg finne aktiviteter og attraksjoner som ikke flår oss?

MEN hva skal vi gjøre? Vi må jo gjøre noe når vi er på ferie? Hver dag må liksom inneholde et eventyr i seg selv. Vi må leie Jetski, bli med i fallskjerm på slep bak en båt. Alle må være med på delfinsvømming som kr 2000 per pers. Eller hva med å være i Disneyland et par dager. Til kun kr 10 000? Stå 3 timer i kø for en attraksjon i 30 grader? Dette er ikke tull en gang. Et besøk til Disney-verden i Orlando koster like mye som hele reisen til Florida.

Noen ganger er dette mer en vane, enn veien til familielykke. Hvor mye koseligere er det ikke å se fisker og ender i naturen, enn å betale flere hundre kroner for et besøk til akvariet? 

Attraksjoner er alltid et stort pengesluk. Ofte er opplevelsen så som så. Vi har reist til over 10 ganger Florida. Det eneste vi har gjort av fornøyelsesparker har vært en tur til Bush Gardens i Tampa, og Gatorland. Det vi har spart på å ikke besøke parkene, har gått til neste års ferie. Ungene har ikke savnet parkene i det hele tatt. For de sparte pengene har vi bodd litt bedre, spist litt bedre, og leid en litt kulere bil.

Husker du bursdagene, da du kjøpte et dyrt leketøy til barna og de brukte resten av kvelden på å leke med pappeskene. Du skal ikke ha dårlig samvittighet for å velge bort de dyre turistfellene. Vi kan love deg at de beste opplevelsene og minnene familien tar med seg hjem, er de enkle og ekte opplevelsene. Ofte er dette også helt gratis, som den vakre solnedgangen over atlanterhavet i Lisboa. Den utrolig gode kaken dere fikk servert av den søte gamle landsby kona. Eller hva med når dere fisket krabber med blåskjell fra bryggen i Kristiansand. Eller hva med den deilige sykkelturen dere tok innover vinrankene i Provence, hvor far punkterte og klikket litt?

Det er de ekte opplevelsen som skaper de beste minnene, og som barna dine tenker tilbake på når de blir voksne. 

De færreste ser tilbake på den dagen dere besøkte den dyre fornøyelsesparken som kostet ufattelige 12 000 kroner! Den dagen dere alle var sultne, men ingen kunne forlate plassen i den 3 timer lange køen, for å kjøpe mat. Da far var i nærheten av å få heteslag, og  det lave blodsukkeret til mor forvandlet henne til et ugjenkjennelig monster. Eller hva skjedde med den teite broren din, på tide å gi han en på tygga? Neida! Det er selvsagt ikke så fælt å besøke en fornøyelsespark, men bare husk, det enkle er ofte det beste!

Besøk turistinformasjon
Lokale guider, aviser og turistinformasjon er gode steder for å finne gratis lokale arrangementer. I mange byer finner du guider som vil vise deg gratis rundt. Gatekunstturer pleier også å være gratis, eller tilgjengelig for en liten penge. De fleste museer har gratis inngang, og andre har visse dager eller tider når inngangen er gratis; litt research kan spare deg en formue. Selv steder som The Louvre og Colosseum har gratis inngang noen timer hver dag, en gang i uken, eller annet. Sjekk det ut på forhånd. 

Bruk Internett
Internett er din venn når du reiser på ferie. Bruk reisenettside, fora, og spør hva andre anbefaler. Ta en titt på hva TripAdvisor anbefaler. Bruk apper som kan hjelpe deg med å utforske byen på en annen måte. Hvis du geocacher deg rundt i en by, får du til og med gratis gaver. Vi fulgte en gang alt TripAdvisor anbefalte for en hel dag i Lisboa. Det var kjempegøy.

Et annet tips. Reiser du utenfor EU, blir det fort dyrt å være på Internett. ProTips: kjøp et kontaktkort i butikken. Det tar 1 minutt, og koster deg et valgfritt beløp. Fordelen med dette? Jo, det koster nesten ingenting å være på Internett med et kontantkort fra det landet du besøker. Bruk dette dersom du må på nett mens dere er på farta. Så bytter du bare tilbake til ditt eget ved behov.

Få med deg hva som gjelde av bypass (City pass) og rabattkort
Bykort og rabattkort kan spare deg for mange penger. Det beste vi har funnet er Dubais Entertainer, og Paris PASS, og Innsbrucks City Card.

5 Kan jeg spare penger, mens jeg bruker penger?

Det er mange måter å spare penger. Her kommer flere tips.

Bruk lojalitetskort og programmer.
Bruk lojalitetskortene til flyselskapene. Ta f.eks. Kredittkortet til Norwegian. Hvis du har god orden på økonomien, og ikke går bananas. Ta i bruk Norwegian sitt kredittkort. Dette kortet gir deg cashpoints på alt du kjøper. Cashpoints får du når du handler dagligvarer, klær, er på restaurant osv osv. Ett cashpoint tilsvarer 1 krone. Når du bruker dette kortet daglig vil du raskt bygge deg opp mange cashpoints. Oppsparte cashpoints kan du trekke fra når du bestiller din neste reise med Norwegian. Så har du i løpet av året landet på 3 000 cashpoints, så tilsvarer dette 3000 kroner spart på turen din. Som vanlig når det gjelder kredittkort, ikke bruk mer enn du tjener da :-). 

Bytt forsikringsselskaper
Det er ikke lønnsomt å automatisk fornye forsikringen din hvert år. Bestill ny forsikring hver gang den gamle utløper, for å prute deg ned på bedre avtaler. Det er nettsteder som kan hjelpe deg med å finne den beste avtalen. Hvis du ikke er sikker på  reiseforsikringen din, kan det være bedre å bestille for en tur av gangen i stedet for en årlig policy som involverer verdensomspennende reiser for turer du aldri vil ta. De fleste av oss har også reiseforsikringer gjennom arbeidsgiver. Sjekk denne.

Små triks
Ikke veksle fra euro tilbake til kroner etter ferien, hvis du vet at du skal på en annen reise. Ikke kjøp valuta på en flyplass; det er svært dyrt. Bruk alltid en minibank i landet du besøker i stedet.

Aldri oppgrader
Ha en policy om å aldri oppgradere. Enten det er flyseter, leiebil eller hotellrommet. Med mindre det selvfølgelig er en gratis oppgradering. Selskapene der ute er ganske flinke til å dytte på deg en oppgradering. F.eks når du skal leie bil. Da får du høre. For bare 20 euro per dag, får du en mye større leiebil. Beløpet høres lite ut der og da. Men vi snakker 200 per døgn ganger x antall dager. Det blir fort dyrt.

Send oss dine tips

Håper du har fått noen gode tips, som gjør den neste ferien til en super tur. Har du noen tips du har lyst til å dele med oss, så legg inn en kommentar i feltet nedenfor. Bon Voyage!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.