Norge, Oslo

Kyststien fra Breivoll til Svartskog

lazy - Norge, Oslo - The Smart Store.no - Din Guide til Prissammenligning og Smart Shopping

Kyststien fra Breivoll til Svartskog

– en ukjent perle rett utenfor Oslo

image 12 - Norge, Oslo - The Smart Store.no - Din Guide til Prissammenligning og Smart Shopping

Rett utenfor Oslos grenser, nærmere bestemt ved Nesset i Ås kommune, starter en av Oslo-områdets vakreste kyststi-ruter. Mange går ruten fra Breivoll gård til Svartskog kolonial, men orker du ikke hele kan du halvere distansen ved å gå tur/retur Nebba kafé isteden. Distansen fra Breivoll gård til Svartskog kolonial, og tilbake, er på ca 12 km.

Turen starter ved Breivoll gård, en DNT-hytte som ligger innerst i Bunnefjorden og har blitt et yndet utfluktssted for store og små de siste årene. Her er det flere overnattingsmuligheter, samt muligheter for å leie kajakk eller starte dagen med et friskt bad i sjøen. De har egen gårdskafé dersom man ønsker å starte turen med en kaffekopp.

Kommer du med bil er det tilrettelagt med stor, gratis parkeringsplass på et jorde ved siden av gården. Bommen går ned på ettermiddagen, men ikke stress – den åpner seg automatisk når du kjører nærme nok på vei hjem! Kommer du med kollektiv transport stopper buss 505 til Drøbak på holdestasjonen Nesset hvor du går av. Turen fra Oslo S tar ca 30 min. Følg skiltene til Breivoll gård eller spør noen som kan fortelle deg retningen. Ved Nesset ligger områdets mest populære softis-kiosk så her er det lange køer med ishungrige nordmenn på sommerstid:)

image 13 - Norge, Oslo - The Smart Store.no - Din Guide til Prissammenligning og Smart Shopping

image 14 - Norge, Oslo - The Smart Store.no - Din Guide til Prissammenligning og Smart Shopping

Følg kyststi-skiltet nordover forbi Breivoll gård. Etter en liten stund kommer du til Kjærnes brygge. Det er også mulig å starte turen herfra. Her er det også muligheter til å parkere mot en avgift. Etter Kjærnes brygge går stien bratt opp til høyre, og gjennom et boligfelt. Ta til venstre etter å ha gått gjennom boligfeltet. Du vil snart gå en slak nedoverbakke forbi et hus med inngjerding for hester. Sjøen har du på venstre side. Fortsett turen mot Nebba brygge og Nebba kafé. Kyststien er godt markert, men skiltene er små så det er lett å overse et skilt eller to.

image 15 - Norge, Oslo - The Smart Store.no - Din Guide til Prissammenligning og Smart Shopping
image 16 - Norge, Oslo - The Smart Store.no - Din Guide til Prissammenligning og Smart Shopping

image 3 - Norge, Oslo - The Smart Store.no - Din Guide til Prissammenligning og Smart Shopping

Nebba kafé er en relativt nyåpnet perle som tilbyr lett servering som kaffe, brus, diverse bakst og salater. Kaféen har skjenkebevilgning så her er det mulig å nyte et glass vin på et nydelig utebord rett ved sjøkanten. Stillheten er slående – her kjenner du virkelig at skuldrene senker seg og at livet kan nytes. Oslo kan skimtes i det fjerne, men her følles storbyens kjas og mas langt unna… Kaféen har egen strand hvor det er mulig å ta seg et bad.

Velger du å fortsette turen mot Svartskog kolonial går stien bratt opp til høyre rett før Nebba Kafé. Følg sherpa-trappene opp til du kommer på toppen og kan ta deg en rast på et av utebordene med utsikt over sjøen. Her er det muligheter for å grille dersom det ikke er på en årstid hvor det er grillforbud.

Fortsett å følge stien mot Svartskog kolonial. Ruten fortsetter enda noen kilometer nordover i kupert terreng, men du holder deg hele tiden med kysten som nabo på venstresiden. Du vil møte enda noen sherpa-trapper og passere idylliske Sjødalstrand gård hvor det i lang tid har vært produsert plommeprodukter på gamlemåten.

image 4 - Norge, Oslo - The Smart Store.no - Din Guide til Prissammenligning og Smart Shopping

image 5 - Norge, Oslo - The Smart Store.no - Din Guide til Prissammenligning og Smart Shopping

Når Svartskog nærmer seg vil bebyggelsen etterhvert øke, og de bratte bakkene opp til Svartskog kolonial tilta. Du skal virkelig ta ut de siste kraftanstrengelsene på vei opp til kolonialen, men akk så deilig å endelig kunne sette seg ned med noe godt å spise og drikke når du endelig har kommet frem. Som en liten kuriositet kan det også nevnes at du rett før Svartskog kolonial vil passere et av husene brukt i Exit-serien – en lokal severdighet blant skuelystne!

På toppen av en bratt bakke vil du etter hvert skimte den lysegrønne vogna som står utenfor Svartskog kolonial og hvor du kan få kjøpt mat og drikke rett fra bua på sommerstid.

Svartskog kolonial er et herlig sted som gir deg følelsen av å være langt tilbake i tid. De serverer nydelige «berømte» kanelboller, og mye annet godt. Alt er hjemmelaget, og gjerne med basis i lokalprodusert mat. Kolonialen selger også artikler som porselen, møbler, klær og tekstiler og spiselige produkter. Og selvsagt selger de også Oppegårds egen brus – Oppegård Brus.

image 7 - Norge, Oslo - The Smart Store.no - Din Guide til Prissammenligning og Smart Shopping

image 8 - Norge, Oslo - The Smart Store.no - Din Guide til Prissammenligning og Smart Shopping

Kaféen er familiedrevet, og har en herlig atmosfære. Nyt maten og roen, og den nostalgiske følelsen som slår deg. Dette er et sted mange vender tilbake til gang etter gang, og er også et yndet mål for syklister på tur. Husk å sjekke kaféens åpningstider på deres hjemmesider – turen blir ikke den samme om du ikke har muligheter til å dra innom denne yndige perlen!

Rett ved kolonialen finner du også Roald Amundsens hjem, som også er verdt et besøk.

Etter besøket på Svartskog kolonial er det bare å følge samme rute tilbake, men om du ønsker å avslutte turen på Svartskog kan du ta buss 505 tilbake til Oslo S fra stoppestedet som heter Svartskogtoppen, ca 2,4 km fra Svartskog kolonial.

Tar du turen tilbake til Breivoll vil du snart oppdage at turen hjem er betydelig lettere enn turen til Svartskog. De tunge bakkene opp mot kolonialen går lett som bare det nedover, og det som føltes veldig kupert på vei til går mye lettere på returen! Pass på å nyte veien tilbake også, og ta små rastestopp langs vannet. Mange tar med en hengekøye for å nyte roen og nærheten til sjøen litt ekstra.

Turen tar 3-4 hvis du går i normalt tempo med noen små stopp underveis. Følelsen etterpå er magisk, og det eneste du vil tenke på dagen etter er; når kan vi ta denne turen igjen?!:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.