Europa, Kroatia, Zadar

Opplev historiske og sjarmerende Zadar

Ca. 16 mil nord for Split i Kroatia ligger den historiske perlen Zadar. Zadar er med sine ca. 80 000 innbyggere Kroatias femte største by, og kan være et bra utgangspunkt for en lengre ferie i Kroatia, eller kanskje du heller ønske å legge en langhelg hit? Det er en sjarmerende by med herlig atmosfære og som har masse å tilby. Her kan du enten ta en avslappende badeferie, eller ha en aktiv ferie med kulturelle innslag og utflukter. SAS flyr direkte til Zadar, men tåler du en mellomlanding er utvalget større og gjør at du kommer til Zadar for en billig penge. Flyplassen ligger ca. 25 min unna Zadar bysentrum. Her venter vakre solnedganger, deilig klima og kulinariske og historiske opplevelser.

Zadar by ligger på en halvøy, nærmere bestemt i Dalmatia ved Adriaterhavet.

Byen er derfor ideell å kombinere med en avslappende badeferie. Som andre steder i Kroatia kan også denne byen friste med sitt krystallklare vann som gjør det ekstra fristende å ta seg en dukkert.

Zadar by er ikke større enn at du ganske fort har oversikten, men den har et bra utvalg av butikker, kaféer og restauranter. Du opplever stadig nye nytt, og plasser det frister å sette seg ned med en lunsj eller middag, eller bare for å ta en kopp kaffe eller is om du vil det. Sjarmen er noen ganger bare å sitte med en kaffekopp på et torg, og nyte solen og livet som utfolder seg rundt.

Zadar bysentrum er nesten bilfritt, og du kan tusle rundt i de brosteinbelagte gatene i rolig tempo. I byens kjerne ligger to gamle kirker – St. Donatus og St. Mary – og rester fra romersk tid. St. Donatus er bygget på romerske ruiner, og ofte kan du høre musikk som strømmer ut fra kirken. Den brukes ikke lenger som en kirke, men benyttes ofte til konserter og arrangementer. Kirken kan minne om en festning pga sitt runde bygningsverk.

Gamlebyen i Zadar er en av dens største severdigheter, og har vært på UNESCOs verdens kulturarv-liste siden 2017.

Start gjerne ved en av de venezianske byportene. Hovedporten «Land gate» vender ut mot marinaen. Gamlebyen er ikke stor, men her venter labyrinter av små gater, og mange sjarmerende butikker, restauranter og kaféer.

I gamlebyen finner du også det Romerske forum som er det største av sitt slag på denne siden av Adriaterhavet. Det ligger rett foran St. Donatus-kirken. Her kan du gå blant de gamle ruinene som vitner om fortiden, og kanskje ta en tur innom den 14 meter lange søylen som ble brukt som gapestokk i sin tid.

Gjennom mange år var Zadars romerske fortid begravet, men på 1930-tallet startet utgravninger som gjør at man i dag kan spasere blant ruinene som minner om de romerske bygningsverkene.

Skt. Anastasia-katedralen ligger rett bak det romerske forumet. Her kan du gå opp de 180 trappetrinnene i klokketårnet og se utover Zadar by fra høyden, samt se utover det vakre Adriaterhavet og de omkringliggende øyene.

En av Zadars hovedattraksjoner er havorgelet som ble laget i 2005. Det ligger nede ved strandpromenaden, og inneholder 35 orgelpiper som lager unik musikk avhengig av dagens vindstyrke og havstrømmer. Hit strømmer masse turister kontinuerlig for å sette seg ned og nyte dagens konsert laget av naturkreftene.

Rett ved havorgelet ligger solmonumentet som består av 300 glassplater hvor det ligger solmoduler i bakken som lades av sola på dagtid, og som lager et lysshow om kvelden.

Morsom severdighet som er populær både hos små og store!

Husk også å gå innom et av byens utemarkeder. Her selges alt fra sesongens frukt og grønnsaker som fiken, fersken, asparges og ulike bær, til dagens fangst fra fiskebåtene.

Ønsker du å starte eller avslutte dagen med noen avslappende timer på stranden ligger Kolovare strand rett uten Zadar bysentrum, ca 10-15 min. gange fra det Romerske forum.

Se oversikt over Zadars strender her.

Leter du etter et passende sted å bo kan disse hotellene og ferieleilighetene anbefales. De er sentralt plassert, og har alle oppnådd gode tilbakemeldinger.

DeZign Apartments: 4-stjerners leiligheter med god størrelse og eget kjøkken. Ligger 4 min gange fra det romerske forum, og 15 min gange fra Kolovare strand. Vis beliggenhet. Leilighetene varierer i størrelse fra 28 – 65 kvm. og alle har utsikt mot byen. Gratis wifi.

Art Hotel Kalelarga: 4-stjerners hotell i Zadars gamleby med egen restaurant og bar/lounge. Frokostbuffé er inkludert i romprisen. Et dobbeltrom er på ca. 25 kvm. og har fin standard. Hotellet ligger 4 min. gange fra det Romerske forum. Vis beliggenhet. Gratis wifi. Etter en lang dag i byen er det deilig å nyte et glass med noe å drikke i baren.

Apartments & Rooms Mareta Exclusive: Gjestehus med 4 stjerner i Zadars gamleby. Har flyplasstransport, gratis wifi og rom med air conditioning. Ligger 8 min å gå fra havorgelet og 2 min å gå fra det Romerske forum. Vis beliggenhet. Rommene varierer i størrelse, fra 19-40 kvm., hvor det største har plass til 4 personer. Gjestehuset har totalt 7 rom.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.