Tips til Familieferie | 15 eksperttips for å velge riktig familiehotell (2021)

Et Hotell kan være en destinasjon i seg selv for et barn. Spesielt hvis dere er i en ny by eller et land. Fra sommerferie til vinterferie, hvor du bor er viktig, spesielt når barna er involvert. Å velge riktig hotell for deg og din familie kan være en ganske krevende oppgave når du reiser til et nytt sted.

Det er faktisk et vell av informasjon du bør tenke på når du planlegger familievennlige ferier! Her er ti tips som hjelper deg å velge et familievennlig hotell.

Å finne et riktig familievennlig hotell for din familieferie kan noen ganger gjøre eller ødelegge en ferie (vår erfaring). Når vi har endt opp med et dårlig hotell, så gir det en dårlig opplevelse for alle.

Slik velger du riktig familiehotell for familieferien!

1. Beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet!!

Når du velger et familievennlig hotell, vil du være sikker på at du velger et sted som ligger sentralt eller i det minste innen gangavstand fra alle de største attraksjonene, så vel som parker eller lekeplasser som du planlegger å besøke som familie. På denne måten kan du spare kostnader uten å måtte leie bil, og fortsatt sikre at barna får se og oppleve byen de er i.

2. Bruk alltid hotellkartet

Sjekk om hotellet ligger i nærheten av de attraksjonene du ønsker å bo i nærheten av. Det kan være familieparker, flyplassen, parker, eller offentlig transport. 

15 tips for å velge riktig familiehotell - Bruk karttjenester for å finne familehoteller
Bruk kart for å finne beste plassering for hotellet

Dette bruker å nevnes i hotellbeskrivelsen, men det vil ta deg lang tid å lese hver eneste hotellbeskrivelse for å finne ut om hotellområdet er familievennlig eller ikke. 

Flytt kartet rundt til det viser den delen av byen du ønsker å bo i, og åpne bare hotell som er i dette området.

Noen bookingsider vil vise alle hotellene på kartet, selv om de ikke samsvarer med dine kriterier. Du bør være i stand til å skille de som samsvarer med kravene dine, og de som ikke samsvarer ved å se på markøren som brukes til å merke hvert hotell.

Nedlasting og bruk av enkle reise-apper som Google Maps eller Yelp kan hjelpe deg med å se hvilke kafeer, butikker eller markeder som er i nærheten.

Google Maps viser attraksjoner i området rundt hotellet
Google Maps viser attraksjoner i området rundt hotellet

3. Velg et hotell og en destinasjon som passer for alle

Reiser du med små barn? Sørg for at hotellet har et barneprogram, og at det også er morsomme aktiviteter i nærheten. Reiser du med tenåringer? Velg hotell med tenåringsorienterte aktiviteter, inkludert strand- og sportsaktiviteter, og kanskje til og med et tenåringsdisko. Noen hoteller har interessante aktiviteter og fasiliteter som egner seg for alle aldre. Basseng er alltid en sikker vinner, et treningsrom kan være fint for ungdommer. Mini-disco, eller tenåringsdisko er også populært. 

image 7727557 13796469

4. Slik leser du hotellanmeldelser riktig

Med så mange hoteller å velge mellom, kan det være skremmende å ta en beslutning om hvor du skal bo. Hotellanmeldelser er en verdifull måte å finne ut om et bestemt hotell er et godt alternativ. Du får se hva faktiske hotellgjester syntes om oppholdet, ikke bare hotellets egen beskrivelse av fasilitetene. 

Men hvordan kan du sile gjennom alle vurderingene for å finne ut hva folk egentlig mener?

Hotellets rangering, eller poengsum

Jo høyere poengsum, jo bedre, ikke sant? Så se på rangeringspoenget og sorter alternativene dine for å vise deg de høyeste i toppen. Jeg holder meg vanligvis til 7,0 av 10 eller 70% som nederste verdi. Noen ganger ønsker jeg 8,0 av 10, eller 80% og høyere, hvis det er mange alternativer. Det varierer hvilken poengskala som brukes. Expedia har maks 5 poeng. Der vil alt fra 4,2 av 5 og oppover være bra. Hotels.com og Booking har 10 poeng som maks.

For deg som leter etter gode familiehotell vil de fleste hotellsøkemotorer sortere ut gjesteanmeldelser som er skrevet av familier, og de som reiser med barn.

Det er en fordel å starter med å lese hotellanmeldelser gitt av familier. Dette fordi de oftest vil være opptatt av det samme som deg. De vil vurder om det er gode barneaktiviteter på hotellet, om bassenget er barnevennlig og om rommet egner seg for en familie.

I bildet under, ser du at 73 familier har skrevet hotellanmeldelse. Hotellet får Glimrende, og 9,0 poeng av 10 mulige.

Hotellanmeldelser fra familier
Hotellanmeldelser skrevet av barnefamilier

Jeg synes personlig det gir mest nytte å lese relevante hotellanmeldelser når jeg leter etter familiehoteller. I teksten under kan du lese at det ved hotellet ligger en liten strand for små barn. Dette var ikke informasjon som kom frem av hotellets egen beskrivelse, men er veldig avgjørende informasjon når vi velger familiehotell.

En barnefamilie gjør oppmerksom på en liten strand
En barnefamilie gjør oppmerksom på en liten strand

En høy poengsum betyr at tidligere hotellgjester generelt sett likte hotellet og satt pris på både hotellet, beliggenheten og servicen. Hvis du begrenser deg til disse hotellene, har du en større sjanse for å treffe bedre med hotellvalget.

Hotellet har fått mange gjesteomtaler
Hotellet har fått mange gjesteomtaler

Antall anmeldelser av hotellet på reservasjonssiden vil bli listet opp, og dette er et viktig tall! Du vil få et mer korrekt inntrykk av hotellet hvis det er mange anmeldelser. Dette betyr ikke at et hotell med et lite antall anmeldelser er dårlig, men en høy poengsum betyr mer hvis mange ga det et høyt poeng i stedet for bare tre eller fire gjester.

Som du ser av bildeeksempelet har hotellet fått kun 7 gjesteomtaler av totalt 10 poeng. Karakteren er 9,0 poeng. Jeg ville ha vært forsiktig med å bestille dette hotellet. Det kan være et nytt hotell hos søkemotoren, derfor så få omtaler. Sjekk derfor andre kilder før du bestiller.

Få  hotell-gjesteomtaler kan være skummelt
Bildet viser at det kun er 7 gjesteomtaler.

Hva folk sier i hotellanmeldelsene

Les både positive og negative ting folk kommenterer i anmeldelsene sine, og se etter ting som kan plage deg. Hvis du lett blir plaget av støy, kan det hende at et hotell med mange klager på høy gatestøy ikke passer for deg. Hvis du er følsom for harde senger og det er noen få klager på harde senger, kan du gå videre. Men hvis det er klager som f.eks. TV-en er for liten, og du likevel ikke ser på TV på ferie, så ikke la denne faktoren inngå i avgjørelsen din.

Positiv gjesteomtale på en hotellnettside
Positiv gjesteomtale på en hotellnettside

Ignorer unntakene. Hvis 30 personer skriver fantastiske ting om hotellet, og en person sier at det var fryktelig uansett grunn, er dette sannsynligvis bare noe du kan se bort i fra.

Negativ gjesteomtale på en hotellnettside
Negativ gjesteomtale på en hotellnettside

Ikke la en negativ anmeldelse oppheve et hav av positive anmeldelser.

Ikke la hotellanmeldelsene overvelde deg

Du kan bruke timer på å lese hotellanmeldelser. Etter hvert vil du begynne å blande hotellene med hverandre. Du husker ikke lenger hvilket hotell som hadde klager på støy og hvilket som hadde komplimenter om gratis frokost. 

Når du ser på de forskjellige hotellene, åpner du hotellene i sin egen fane i nettleseren din. Hvis du leser for mange dårlige anmeldelser på et bestemt hotell, lukker du fanen. Snart sitter du igjen med bare noen få familiehotell å velge mellom.

Det betyr heller ikke at du trenger å lese alle 300 anmeldelsene hotellet har. Den første siden er ofte nok.

5. Bo i nærheten av offentlig transport

Hvis du planlegger å bruke offentlig transport, bør du velge et hotell som ligger i nærheten av T-bane, bussholdeplasser eller drosjer. I tillegg kan du vurdere hvilken T-banelinje som ligger i nærheten av hotellet ditt.

Av bildeeksemplet under, ser du at familiehotellet ligger i gangavstand fra Liverpool Street.

Hotell og offentlig transport Liverpool Street.
Bildet viser hotellets plassering i forhold til offentlig transport i Liverpool Street

Et annet tips er å velge de t-banelinjene som når de fleste attraksjoner i stedet for de som fungerer som transittlinjer og vil kreve mange bytter.

6. Hvordan vil du bo?

For det første må du tenke på hvor du vil bo. Ønsker du et familiehotell? Vil du bo i campingvogn eller hytte? Hva med et hus / leilighet? De fleste av disse alternativene vil bety at dere kan spre dere og kanskje til og med ha et eget rom for barna. For vår egen del synes vi at det å bo i mer enn ett rom er mye enklere.

7. Romstørrelse

Når du bestiller et familiehotell, vær oppmerksom på romstørrelsen på hotellet ditt. Disse vil variere fra sted til sted. I noen hoteller er det knapt plass til en koffert på hotellrommet. Spesielt byer som London, Paris, New York osv er kjent for sine knøttesmå hotellrom.

Når du søker opp et hotell. Klikk på rommene for å vise detaljer for romstørrelse.

Slik sjekker du romstørrelsen for familierommet
Slik sjekker du romstørrelsen for familierommet

De fleste hotellsøkemotorer har gode opplysninger om hvor mange m² hotellrommet er. Sjekk at hotellrommet er stort nok for familien, eller ta kontakt med hotellet og be om ytterligere informasjon om nødvendig.

Her ser du detaljer for romstørrelsen. Jeg har søkt etter rom for 2 voksne og 3 barn. Som du ser er rommet 40 m². Det er et lite rom, og kan bli trangt med store kofferter, felles kjøkken/stue osv.

Størrelsen på hotellrommet står øverst til venstre
Størrelsen på hotellrommet står øverst til venstre

På denne måten kan du bestemme om vanlig familiestørrelse vil være i orden, eller om du skal se på en suite eller koble hotellrommet for mer plass og komfort.

image 7727557 13796469

8. Hotell, pensjonat, B&B

Hvis du ønsker å bo i noen av tilbudene ovenfor under familieferien, kan du se på romalternativene som er tilgjengelige for familien. Fra vår erfaring kan det være veldig belastende å ha ett rom for hele familien. Hvis det i det hele tatt er mulig, kan du prøve å bestille sammenkoblende rom eller i det minste et rom som har en skillevegg, noe som betyr at du kan lukke det når barna har lagt seg.

Husk når du bestiller hotell, B&B eller rom på pensjonat, så pass på at du kontakter dem direkte for å be om rom sammen eller i nærheten av hverandre, spesielt hvis du bestiller mer enn ett rom. Vi har bestilt 2 eller flere rom før og blitt plassert rundt hele hotellet.

9. Hotellrestauranter og romservice

Barna blir sultne hele døgnet, og noen ganger kan det å besøke et nytt land bety å bli utsatt for rare matvarer som de ikke alltid er villige til å prøve. Sørg for at romservice-menyen og hotellrestaurantene har en anstendig nok meny med noen barnevennlige måltider. Noen hoteller tilbyr romservice-meny 24 timer i døgnet, noe som er flott hvis du har sultne barn ti alle døgnets tider. Du bør også sjekke menyen. Det kan være greit for kresne barn at det ikke bare serveres lokale delikatesser, eller om det kun er fancy 5-retters måltider. 

Buférestauranter er ofte et bra alternativ, da dette gir et større utvalg for kresne barna. Det kan også gi rom for sunnere alternativer. Husk også å sjekke om kjøkkenet tar i mot spesielle ønsker som glutenfritt, forskjellige allergivennlige retter osv. Hvis barna trenger det.

Velg hotell med flere restauranter og spisesteder. 

I løpet av ferien klarte vi å spise på en annen restaurant nesten hver kveld. Det er en fordel å velge et hotell med flere restauranter. Hvert fall hvis hotellet ikke ligger midt i sentrum av en større by, som har mange restauranter utenfor. På denne måten unngår du å bli matlei, og barna gleder seg til nye matopplevelser. 

For å finne hotellets restauranttilbud, se under hotellets fasiliteter. Her finner du ofte restauranttilbudet på hotellet. Et hotell med 1 liten restaurant, og en bar/lounge kan bli litt trist i løpet av en 14 dagers ferie. Spesielt hvis familiehoteller ligger langt unna en by eller et tettsted.

Et dårlig restaurant-tilbud på familiehotellet
Et dårlig restaurant-tilbud på familiehotellet

Merk at noen all-inclusive-hoteller har a-la-carte-restauranter som krever reservasjoner, mens andre ikke krever at du foretar en reservasjon – så det kan være lurt å tenke gjennom hvilken form dere foretrekker.

10. Klesvask på hotellet

Hvis du ikke ønsker å pakke rene plagg for 2 uker, noe som vil bety mange kofferter. Vil det være en fordel om hotellet har et eget vaskeri, eller om det er noe rett i nærheten.! Selv om det kan virke som et must å finne et anstendig hotell som tilbyr klesvask, kan dette koste en formue.

Klesvask tilgjengelig på familiehotellet
Her er klesvask tilgjengelig på familiehotellet

Husk i stedet å sjekke om det er andre vaskeritjenester i nærheten av hotellet ditt, eller om selve hotellet tilbyr vaskemaskiner hvor du kan legge på mynter. 

11. Sjekk om hotellet har barneaktiviteter

Mange familievennlige hotell tilbyr barneprogrammer som er rettet mot morsomme daglige aktiviteter for å okkupere barna.

Lekerom på hotellet viser at det foregår barneaktiviteter
Lekerom på hotellet viser at det foregår barneaktiviteter

Selv om dette er flott hvis du leter etter en fridag, eller hvis du vil at barna skal leke med andre barn, bør du sjekke ut om aktivitetene passer for alderen til dine barn, at de er trygge, morsomme og stimulerende.

12. Barnevakt på hotellet

Ikke alle familievennlige hotell tilbyr barnevakt, så hvis du tror at dette er noe du kanskje trenger, bør du sjekke om hotellet har et tilbud for barnevakt, før du bestiller. Prisene er ofte høyere for barnevakt på hotell, og du bør sjekke hvordan hotellet ansetter sine barnevakter. 

Mange hoteller krever minst 24 timers varsel, så husk å ta kontakt med resepsjonen ved ankomst.

image 7727557 13867494

13. Sjekk ut nettsiden til hotellet

Førsteinntrykket teller, og et hotells egen nettside kan fortelle deg mye om det er barnevennlige eller ikke. Legg merke til om hotellet har bilder av familier og barn. Gjerne i aktivitet.

Slik finner du hotellets egen hjemmeside:

De aller fleste hoteller har egne nettsider. Disse ligger utenfor søket til hotellsøkemotorene. For å finne hotellets egen hjemmeside, kopierer du navnet til hotellet og foretar et søk på Google.

Slik finner du hotellets egen hjemmeside
Slik finner du hotellets egen hjemmeside

Der det står rammet rundt, med rød firkant: «Nettsted». Trykk på denne knappen, og du kommer til hotellets egen hjemmeside. Ikke alle hotell har egen hjemmeside. Noen har kun en Facebook-side, mens andre finnes kun via hotellsøkemotorer.

Bildet under viser hvordan hotellet markedsfører seg mot barnefamilier. Bilder av lekestativ, basseng med svømmeringer, sklier, og rom med leker og tegnesaker, viser at hotellet retter seg inn mot barnefamilier.

Tilsvarende hvis hotellet retter seg inn mot yngre mennesker uten barn, vil du typisk se bilder fra hotellets nattklubb, fancy restauranter. Par som sitter på en restaurant og ser hverandre dypt inn i øynene osv. Selvsagt finnes det mange hoteller som kombinerer mot barn og feststemte osv. Husk da på at det ofte kan bli en del støy på hoteller som legger opp til en partyfaktor.

Bildet viser et hotell med lekeapparater for barn
Sjekk om hotellet viser barn i aktivitet, lekeapparater, eller bamseklubber

Sjekk også om rombeskrivelsen ivaretar din familiens behov. Mange familievennlige hotellnettsteder vil ha en egen seksjon for barns aktiviteter, og dette er et utmerket tegn på at de er barnevennlige.

14. Finn gode alternativer for selvbetjening

Hvis du har bestemt deg for å bestille overnatting som ikke er hotell, vil du sannsynligvis ha bestilt en selvbetjent overnatting. Dette for oss er vårt favorittalternativ. Imidlertid må du fortsatt stille deg noen spørsmål før du går videre og bestiller et sted.

Spørsmål du må stille deg før du bestiller:

  • Hvor mange soverom leter du etter?
  • Ett nivå eller to? (hvis to, er det barnevennlig – trappegrind på toppen av trappen osv.)
  • Basseng? I så fall trenger du et sted som har en port rundt bassenget.
  • Plassering? Vil du være i nærheten av byen og fasilitetene eller være på landsbygda et sted.
  • Er det baby / småbarn / barnevennlig innkvartering? Noen utleie kan omfatte barnestoler, barnesenger, babyporter og mer. Så det er best å kontakte eierne direkte eller selskapet som har ansvaret for leien for å få detaljer om hva som er inkludert.
  • Hvis du vil ta med hundene dine, sørg for at utleien godtar hundene dine og hvor mye dette vil koste.
  • Vi liker alle typer selvhusholdningsalternativer, da det normalt betyr at vi har vår egen plass (som våre egne rom å sove i). Det betyr også at vi har vårt eget kjøkken og oppholdsrom i stedet for å tilbringe tid på et rom på et hotell / B&B.

Husk at hvis du velger et større overnattingssted og ikke et hotellrom, bør du sørge for at det er familievennlig. Du ønsker ikke å komme til et sted uten trappegrind, åpne peis osv. Best å være forberedt og undersøke så mye som mulig før du reiser. Sjekk bilder av eiendommen for å se om du kan se noen store farer.

15. Se etter de små detaljene på familiehotellet

De små tingene er det som teller, og mange familievennlige hotell setter sin ære i å fremheve det lille ekstrautstyret for gjestene sine. Fra velkomstgaver til barn, til spillsentre på restauranter til babysenger, fargeleggingsbøker, barnesikre rom og barnesenger – alt dette er rettet mot at barna skal ha det trygt og morsomt og at du får en stressfri opplevelse.

Bonustips til slutt

Før du bestiller familiehotellet, dobbeltsjekk at de oppgitte fasilitetene er i drift. Du ønsker ikke å møte opp med barnet i badetøy, bare for å oppdaget at bassenget er stengt i noen uker for renovering.

Bassenget er dessverre stengt
Bassenget er dessverre stengt

Relatert

Se også våre andre guider til å reise med barn

Tips oss

Vi håper du satt pris på vår guide til 15 tips for å velge riktig familiehotell. Har du noen gode tips selv, eller har du blitt overrasket over familiehoteller du har valgt, setter vi pris på å høre fra deg i kommentarfeltet under. Del gjerne på sosiale medier, så blir vi veldig glade 🙂